Udostępnij

Wegańska tarta, mus czekoladowy z czarną porzeczką

To ciasto to nie tylko zwykły kawałek słodyczy do kawy. Jest pyszne ale przede wszystkim bogate w niezbędne dla zdrowia i urody substancje.
Pektyny w czarnej porzeczce nie tylko wspierają organizm w usuwaniu metali ciężkich, ale jako błonnik sprawiają, że glukoza jest wolniej uwalniana do krwi chroniąc tym samym przed cukrzycą typu 2.

W orzechach tygrysich poza przyjemnym słodkawo orzechowym smakiem jest ogromna ilość błonnika prebiotycznego, dzięki któremu nakarmimy nasz mikrobiom wspierając pracę mitochondriów.
Olej kokosowy i mleko kokosowe dzięki zawartości kwasu laurynowego mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpierwotniakowe.
Kakao natomiast jest pełne przeciwutleniaczy, ale też bogate w zdrowe tłuszcze.
Kawałek tego ciasta to prawdziwy SUPERFOOD.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 12
  • Czas: 30 min

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Banana z olejem kokosowym blendujemy, dodajemy obie mąki i mieszamy na początku łyżką, a na koniec zagniatamy ręką ciasto, którym wykładamy formę do tarty.
  • 2.Pieczemy w piekarniku w temp 160 st. C przez około 15 – 20 min w zależności od piekarnika.
  • 3.Na upieczony i wystudzony spód wykładamy cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
  • 4.W rondlu podgrzewamy mleko kokosowe, wsypujemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia się. Zdejmujemy z „ognia” mleko i dopiero wtedy dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę i aromat pomarańczowy.
  • 5.Delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
  • 6.Ciasto wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Wegańska tarta, mus czekoladowy z czarną porzeczką?
Kliknij, aby ocenić

Składniki

  • 90 g banana
  • 60 g oleju kokosowego
  • 40 g tapioki
  • 160 g mąki z orzechów tygrysich
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Masa

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 120 g czekolady 85%
  • 2 łyżki ksylitolu
  • aromat pomarańczowy lub sproszkowana suszona skórka pomarańczowa