Udostępnij

Ucierane ciasto z owocami PALEO

Bez zbożowa wersja tradycyjnego ciasta. Poniższy przepis z truskawkami, ale możecie zastosować inne owoce.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 12
  • Czas: 60 min

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Owoce wedle uznania. U nas truskawki rozmrożone przez noc na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  • 2.Białka ubijamy osobno.
  • 3.Do drugiego naczynia wkładamy żółtka, olej kokosowy, cukier kokosowy, cynamon, sok z cytryny i ucieramy, by cukier częściowo się rozpuścił.
  • 4.Do masy dodajemy obie mąki, mieszamy i na końcu dodajemy ubite białka.
  • 5.Dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  • 6.Przelewamy do blaszki 20×20. Wykładamy na wierzch owoce i pieczemy w piekarniku przez 45 min w temp. 170 st. C (góra - dół)
  • 7.Na wodzie, która odciekła z truskawek, zrobiliśmy galaretkę dodając tylko żelatynę.

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Ucierane ciasto z owocami PALEO?
Kliknij, aby ocenić

Składniki

  • 3 jaja L
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego
  • Sok z ½ cytryny
  • Szczypta soli do ubijania białek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g mąki z tapioki
  • 150 g mąki z orzechów tygrysich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Owoce
  • Żelatyna