Udostępnij

Tygrysie Tiramisu

Obłędne Tygrysie Tiramisu dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy nie jedzą glutenu czy w ogóle zbóż, są na diecie PALEO lub szukają ciekawych przepisów i niezastąpionych smaków.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 10
  • Czas: 60 min

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, robimy espresso, żeby zdążyło ostygnąć kiedy biszkopt będzie gotowy do nasączenia. Pamiętamy o tym żeby wszystkie składniki miały tą samą temperaturę.
  • 2.Przygotowanie biszkoptu:: Jajka w skorupkach należy umyć i wyparzyć.
  • 3.Z 5-ciu jaj oddzielamy białka i żółtka do osobnych naczyń.
  • 4.Do miski z żółtkami dodajemy ksylitol i miksujemy aż ksylitol się rozpuści a masa stanie się prawie biała.
  • 5.Dodajemy aromat migdałowy, mieszamy.
  • 6.Do masy dodajemy bezglutenową mąkę z orzechów tygrysich, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • 7.Ubijamy białka w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
  • 8.1/3 ubitej piany z białek dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy mikserem dokładnie na małych obrotach.
  • 9.Dodajemy resztę piany i delikatnie łyżką mieszamy całość.
  • 10.Masę przekładamy do formy, u nas jest to forma 27cm x 19cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st C i pieczemy przez około 20 – 25 min.
  • 11.Po upieczeniu odstawiamy biszkopt aby wystygł.
  • 12.Przygotowanie masy:: Jajka w skorupkach należy umyć i wyparzyć.
  • 13.Z 5-ciu jaj oddzielamy białka i żółtka do osobnych naczyń.
  • 14.W tym przepisie użyjemy tylko żółtek. Do naczynia z żółtkami dodajemy ksylitol i miksujemy aż ksylitol się rozpuści a masa stanie się prawie biała.
  • 15.Dodajemy amaretto i mieszamy z masą. Małymi partiami dodajemy mascarpone i dokładnie na małych obrotach miksujemy krem.
  • 16.Biszkopt należy przekroić wzdłuż. Pierwsza część ciasta nasączamy kawą z amaretto i wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i wykładamy drugą połowę kremu. Na wierzch posypujemy kakao.

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Tygrysie Tiramisu?
Kliknij, aby ocenić

Składniki (biszkopt)

  • 5 dużych jaj
  • 80 g ksylitolu
  • 160 g mąki z orzechów tygrysich
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 250 ml zaparzonej w ekspresie kawy
  • 4 łyżki amaretto

Krem

  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 500 g maskarpone
  • 25 g ksylitolu
  • 1 łyżka amaretto
  • Kakao do wykończenia ciasta