Udostępnij

Pana Cotta z musem truskawkowym i Soho granola

Zachęcamy do spróbowania deseru w takiej wersji, jest naprawdę przepyszny.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 6
  • Czas: Powyżej 60 min

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Przygotowujemy mus: Pektynę mieszamy z odrobina letniej wody i odstawiamy.
  • 2.W tym czasie zagotowujemy truskawki i blendujemy je delikatnie w zależności od upodobania.
  • 3.Do zagotowanej masy truskawkowej przekładamy rozrobioną w wodzie pektynę i dokładnie mieszamy na małym "ogniu" do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4.Przygotowany mus odstawiamy do wystudzenia.
  • 5.Przygotowanie śmietanowej masy: Śmietankę, mascarpone, mleko kokosowe, ksylitol przekładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia ksylitolu i uzyskania jednorodnej konsystencji masy śmietanowej.
  • 6.W tym czasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. My użyliśmy żelatyny w listkach, bo zdecydowanie łatwiej się ją namacza i rozpuszcza w gorącym płynie. Nie zostają po niej żadne grudki.
  • 7.Wyjmujemy nożem ziarenka z laski wanilii i przekładamy do masy śmietanowej, dobrze mieszamy i lekko zagotowujemy.
  • 8.Przekładamy do masy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy do rozprowadzenia żelatyny.
  • 9.Gotową masę śmietanową przekładamy do przygotowanych naczyń i chowamy do lodówki na ok. 4 godziny
  • 10.Kiedy masa będzie już stałej konsystencji wykładamy porcję musu truskawkowego i wkładamy do lodówki.
  • 11.Przed podaniem posypujemy deser chrupiącą bez zbożową Soho granola.

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Pana Cotta z musem truskawkowym i Soho granola?
Kliknij, aby ocenić

Składniki

  • 250 g śmietany 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 11 g żelatyny (jeśli ktoś używa żelatyny w listkach to potrzebnych jest 6 listków)
  • 45 g ksylitolu
  • Wanilia
  • Soho granola do udekorowania gotowych deserów

Mus truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • 5 g pektyny (1 łyżeczka)