Udostępnij

Czarny Tygrys

Klasyczne czekoladowe ciasto, ale jednak bez zbożowe.
Z warstwą aksamitnej czekoladowej polewy i delikatnym budyniowym kremem. Ucieszy podniebienia małych i dużych.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 12
  • Czas: 60 min

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Masło, mleko roślinne, cukier kokosowy, ksylitol i kakao włożyć do rondla i podgrzewając mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji masy. Nie dopuścić do zagotowania!
  • 2.Z powstałej masy odlewamy ½ szklanki na polewę i odstawiamy, by troszkę ostygła.
  • 3.Kiedy będzie letnia, dodajemy do niej: żółtka, powidła śliwkowe, sok z cytryny, mąkę z orzechów tygrysich, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz sodę i cynamon.
  • 4.Składniki połączyć dobrze mikserem i na koniec dodać ubitą pianę z 4 białek. Połączyć dokładnie powstałą masę..
  • 5.Do przygotowania kremu potrzebujemy 130 ml mleka kokosowego i zagotowujemy w rondelku z 1 łyżką ksylitolu.
  • 6.Pozostałe 130 ml zimnego mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i aromatem. Gotujemy jak budyń i odstawiamy do przestudzenia.
  • 7.Miksujemy 125 g masła i dodajemy partiami ugotowany budyń.
  • 8.Gotowym kremem przekładamy ciasto i rozprowadzamy na wierzchu polewę.

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Czarny Tygrys?
Kliknij, aby ocenić

Składniki (ciasto, polewa)

  • 220 g masła
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 5 łyżek kakao
  • 4 żółtka (białka w innym naczyniu ubijamy na pianę)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 180 g bezglutenowej mąki z orzechów tygrysich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu

Krem

  • 260 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • Aromat pomarańczowy, naturalny