Udostępnij

Bezglutenowy, wegański „sernik” ze słonecznika na kruchym, tygrysim spodzie

Natura dała możliwość obrony niektórym roślinom. Obrony przed byciem zjedzonym przez zwierzęta, ale także przez ludzi.

System ten opiera się na słabych toksynach zawartych najczęściej w nasionach i zbożach. Roślina chroni się przed byciem zjedzoną powodując u zjadającego dolegliwości żołądkowe.

Lektyny są to substancje nie odżywcze, których zawartość możemy zmniejszyć między innymi przez proces kiełkowania.

Informacje dodatkowe

  • Poziom trudności: Średni
  • Ilość porcji: 12
  • Czas: 60 min
  • * Proces kiełkowania jest szczególnie ważny dla wszystkich tych, którzy eliminują lektyny ze swojej diety.

Przepis dla alergików

Sposób przygotowania

  • 1.Do mąki z orzechów tygrysich dodajemy kakao, olej kokosowy, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy dno tortownicy ok 24 cm. Pieczemy w piekarniku 15min w temp. 160 st. z termo-obiegiem.
  • 2.Słonecznik moczymy w wodzie przez całą noc. Idealnie byłoby go skiełkować*. Następnego dnia odsączamy z wody słonecznik i przekładamy całość do naczynia. Blendujemy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny i aromatem migdałowym.
  • 3.Mleko kokosowe rozrabiamy z cukrem kokosowym i mąką ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do zblendowanego słonecznika i dokładnie mieszamy. Możemy dokończyć proces łączenia wszystkich składników w kielichu blendera. Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp. 160 st.
  • 4.Ciasto po upieczeniu możemy wykończyć w nucie czekolady lub owoców. W zależności od preferencji.
  • 5.Jeśli chcecie zrobić czekoladową wersje polewy to najprostszym sposobem jest połączenie w naczyniu gorzkiej czekolady 90% z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki. Oba składniki wkładamy do rondla i delikatnie podgrzewamy. W tym procesie otrzymacie wegański ganasz (Ganache).

Recenzje

Ten przepis nie posiada jeszcze recenzji

Oceń przepis

Jak byś ocenił Bezglutenowy, wegański „sernik” ze słonecznika na kruchym, tygrysim spodzie?
Kliknij, aby ocenić

Składniki

  • 150 g mąki z orzechów tygrysich
  • 30 g kakao
  • 80 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek zimnej wody

Masa słonecznikowa

  • 400 g słonecznika
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Sok z 1 ½ cytryny
  • Odrobina aromatu migdałowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 60 g cukru kokosowego
  • 55 g mąki ziemniaczanej