.

Kakao

Gorzkawy posmak zawdzięcza związkom roślinnym z grupy flawonoidów, czyli przeciwutleniaczom, które niszczą wolne rodniki (odpowiedzialne za przyspieszanie procesu starzenia).

Kakao cechuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, magnezu i chromu. Jeżeli chodzi o witaminy w kakao znajdziemy te z grupy B, A, C, E oraz kwasy tłuszczowe omega 6.

 

Karob

Wytwarzany jest z miąższem owoców drzewa karobowego. Bogaty jest w pierwiastki, takie jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, selen, mangan, miedź, nikiel oraz bar. Ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku niż kakao.

Karob zawiera witaminy z grupy B, A, D, E, ponadto jest źródłem białka i błonnika, wspomagającego układ pokarmowy. W jego składzie znajdziemy również taniny, które jako dobre utleniacze eliminują wolne rodniki, działają przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl